Tęczowe Przedszkole w Dzierzgoniu
Tęczowe Przedszkole w Dzierzgoniu


       J A D Ł O S P I S    18.03.2019 – 29.03.2019

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

18.03.2019

poniedziałek

Chleb mieszany(1) masło, ,kiełbasa krakowska pieczona, herbata.

Zupa brokułowa, (9,1) na m. drobiowym, racuszki drożdżowe,   (1,3, 7), woda z miodem i cytryną.

Chleb  mieszany, (1) masło(7), serek kanapkowy,  (7) , mandarynka, herbata

19.03.2019

wtorek

Masło(7), bułka maślana(1),szynka gotowana, kakao(7)

Zupa ogórkowa na m.drobiowym(7,1,9),  gulasz drobiowy, ryż, surówka z kapusty pekińskiej, kompot z owoców mrożonych.

Kisiel, chrupki kukurydziane.

20.03.2019

środa

Masło(7), chleb żytni(1) ,ser żółty(7),  herbata, marchewka na surowo.

Zupa krupnik (1,9, 7) na m. drob.,fasolka po bretońsku, chleb, (1)kompot z owoców mrożonych.

masło (7), chleb z ziarnami (1) , pieczeń bauera, ogórek świeży, herbata.

 

 

21.03.2019

czwartek

Masło,(7) chleb(1), kiełbasa żywiecka, sałata, herbata

Zupa pomidorowa z ryżem na m.drob.(9,7,1), kotlet rybny, (4,3,1), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, , kompot z owoców mrożonych.

Jogurt pitny, babka drożdżowa.(1,7)

22.03.2019

piątek

Chleb(1) , masło(7) , parówki z szynki, ketchup,  herbata.

Zupa barszcz ukraiński na m.drob(7,9,) pierogi leniwe,(1,7,3) kompot z owoców mrożonych

Serek homogenizowany(7), pomarańcza

25.03.2019

poniedziałek

Masło,(7) chleb mieszany(1), pasztet drobiowy, ogórekkonserwowy, herbata.

Zupa fasolowa (9,1) na.m.drob., makaron z twarogiem(1,7), woda z miodem i cytryną

 

Masło(7), chleb mieszany(1),polędwica sopocka, papryka świeża, herbata.

26.03.2019

wtorek

Masło,(7) bułka(1),

schab biały, płatki ryżowe na mleku(7, 1),)

Zupa kalafiorowa na m.drob.(7,9) kotlet mielony, buraczki,  ziemniaki, kompot z owoców mrożonych wieloowocowy.

Masło,(7) chleb,(1) pasta jajeczna  ze szczypiorkiem(3),  jabłko.

27.03.2019

środa

Masło(7), chleb(1), dżem truskawkowy, kawa zbożowa z mlekiem, marchewka na surowo.

Rosół drobiowy z makaronem(9,1,7), wątroba drobiowa duszona z cebulką, surówka z selera, ziemniaki, kompot wieloowocowy.

Chleb z ziarnami(1), masło,filet wędzony z indyka, herbata.

28.03.2019

Czwartek

 

 

Masło(7), chleb(1),

jajecznica(3),   herbata.

Zupa jarzynowa na m.drob(9,) gulasz z żołądków drobiowych , ziemniaki surówka z marchewki i chrzanu, kompot wieloowocowy.

 

 

Budyń(7)

29.03.2019

piątek

Masło, (7) chleb, kiełbasa szynkowa, 1), herbata.

Zupa owocowa z makaronem(1) , filet rybny(4,1,3),ziemniaki, surówka z pora, woda z m.

Jogurt owocowy(7), banan

.

 

Potrawy słodzone są cukrem zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 1.08.2016r poz.1154 § 2 pkt5

 

Informacja o alergenach w jadłospisie

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

Numery alergenów występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten ( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne ( produkty przygotowywane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne ( produkty przygotowywane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne ( produkty przygotowywane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne ( arachidowe i produkty przygotowywane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie oraz produkty przygotowywane na ich  bazie)

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i [produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

 

Facebook