Tęczowe Przedszkole w Dzierzgoniu
Tęczowe Przedszkole w Dzierzgoniu


       J A D Ł O S P I S    16.09.2019 – 27.09.2019

 

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

16.09.2019

poniedziałek

Pieczywo mieszane, masło, kiełbasa szynkowa, herbata.(1,7)

Zupa fasolowa na m. drob., placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną,

kompot z owoców mrożonych(1,7,9)

Pieczywo mieszane, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata(1,7)

17.09.2019

wtorek

Masło, bułka kakao, schab gotowany.(1,7)

Zupa jarzynowa na m. drob. zabielana śmietaną, gulasz drobiowy, ryż, surówka z marchewki i chrzanu, kompot wieloowocowy.(1,7,9)

Sałatka owocowa

18.09.2019

środa

Pieczywo z ziarnami, parówka  z szynki na gorąca, ketchup, masło, herbata, marchewka na surowo.(1,7,11)

Zupa zagraj na m. drob, kotlet mielony, ziemniaki, mizeria, kompot wieloowocowy.(1,7,9,3,)

Pieczywo zwykłe, masło, ser żółty, pomidor, herbata(1,7)

19.09.2019

czwartek

Pieczywo zwykłe, masło, kiełbasa krakowska drobiowa, sałata, herbata.(1,7)

Rosół drobiowy z makaronem, gołąbki, sos pomidorowy, chleb, kompot wieloowocowy.(9,1,3),

Budyń(1,7)

20.09.2019

piątek

Pieczywo zwykłe, masło, filet wędzony z indyka, herbata.(1,7)

Zupa szczawiowa z jajkiem na m.drob., filet rybny w cieście naleśnikowym, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy.(1,7,3,4)

Serek homogenizowany, winogron(1)

23.09.2019

poniedziałek

Pieczywo mieszane, pasztet drobiowy, ogórek konserwowy, herbata(1)

Zupa krupnik na m. drobiowym, racuszki drożdżowe z jabłkiem, kompot wieloowocowy(1,7,3,9)

Pieczywo mieszane, szynka gotowana, ogórek świeży, masło, herbata.(1,7)

24.09.2019

wtorek

Płatki ryżowe na mleku, bułka maślana, masło, ser żółty.(1,7)

Zupa buraczkowa na m. drob. gulasz wołowy, kasza jęczmienna, ogórek konserwowy, kompot wieloowocowy.(9,1,)

Pieczywo zwykłe, masło, pomidor, pasta rybna, herbata, arbuz.(1,7,4)

25.09.2019

środa

Pieczywo z ziarnami, masło, ser kanapkowy, herbata, marchewka na surowo.(1,7)

Zupa pomidorowa z ryżem na m.drob., kotlet drobiowy, ziemniaki, fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy.(7,9,3,1)

Kisiel, chipsy kukurydziane

26.09.2019

czwartek

Pieczywo zwykłe, masło, polędwica sopocka, herbata.(1,7)

Zupa ogórkowa na m. drob., karkówka duszona, sos, ziemniaki, surówka z selera, kompot wieloowocowy.(7,9,)

Drożdżówka, soczek owocowy(1,3)

 

 

27.09.2019

piątek

Zapiekanki  z serem i ketchupem, herbata.(1,7)

Zupa owocowa z makaronem, kotlet rybny, ziemniaki, surówka z kapusty białej.(4,3)

Jogurt owocowy, banan.(7)

 

 

Potrawy słodzone są cukrem zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 1.08.2016r poz.1154 § 2 pkt5

Informacja o alergenach w jadłospisie

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

Numery alergenów występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten ( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne ( produkty przygotowywane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne ( produkty przygotowywane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne ( produkty przygotowywane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne ( arachidowe i produkty przygotowywane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie oraz produkty przygotowywane na ich  bazie)

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i [produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

 

Facebook