Tęczowe Przedszkole w Dzierzgoniu
Tęczowe Przedszkole w Dzierzgoniu


           

J A D Ł O S P I S   29.10.2018-09.11.2018

 

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

29.10.2018

Poniedziałek

Chleb mieszany(,1) masło(7) ,kiełbasa żywiecka wieprzowa, herbata.

 

 

Zupa grochowa,  (9, 1, 7) na mięsie drobiowym ,makaron z twarogiem(7,1) woda z miodem i cytryną .

 

Pieczywo mieszane (1), masło(7), filet wędzony z indyka, ogórek świeży, herbata.

30.10.2018

Wtorek

Masło(7), bułka (1)kakao(7),szynka gotowana.

Zupa ryżanka (9,1)) na m. drob.

 ,klops gotowany(3), ziemniaki, surówka z selera(9), kompot z owoców mrożonych wieloowocowy.

Pieczywo z ziarnami(1), masło(7),jajko gotowane, (3) herbata owocowa, jabłko.

31.10.2018

Środa

Pieczywo (1) schab pieczony, masło(7), herbata, marchewka na surowo

 

 

Zupa buraczkowa (9,7,) na mięsie drobiowym, bigos ze słodkiej kapusty, chleb(1), kompot wieloowocowy.

 

Serek homogenizowany(7)

 

02.11.2018

Piątek

Pieczywo (1)zwykłe, masło(7), ser żółty(7), herbata.

 

Zupa biały barszcz,  m.drob.(9,7) kotlet rybny,(4,3,1) ziemniaki, surówkaz kapusty kiszonej, woda z miodem i cytryną.

 

Kisiel, chipsy kukurydziane, banan.

05.11.2018

Poniedziałek

Pieczywo zwykłe(1) , masło(7) ,pasztet drobiowy, ogórek,      herbata.

 

Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty na m.drob. (9) , naleśniki z dżemem i twarogiem,(1,3,7), woda z miodemi cytryną.

 

 

Masło(7)chleb(1), polędwica drobiowa, , sałata, herbata.

06.11.2018

Wtorek

Płatki ryżowe na mleku, (7), bułka maślana(1), dżem truskawkowy.

 

Zupa pomidorowa z ryżem, (9,1) na.m.drob.,kotlet schabowy,ziemniaki , mizeria(7), kompotwieloowocowy.

 

Pieczywo mieszane(1),kiełbasa szynkowa, papryka świeża, ,   masło(7), herbata, winogron.

 

 

 

07.11.2018

Środa

Masło(7) chleb,(1) polędwica sopocka,   herbata, marchewka na surowo.

 

Rosół drobiowy z makaronem,(9, 1),gulasz z żołądków drobiowy, ziemniaki, buraczki, kompot wieloowocowy.

Masło(7) , chleb(1), serek kanapkowy, pomidor, herbata,

08.11.2018

Czwartek

Masło(7), chleb(1), parówka na gorącoz ketchupem,herbata, marchewka na surowo.

Zupa ogórkowa (9,7) na m.drobiowym, fasolka po bretońsku,(1) chleb,(1) kompot wieloowocowy

Budyń(7)

09.11.2018

Piątek

Pieczywo(1) zwykłe

(1) masło(7) pasztet pieczony, pomidor,   herbata

Zupa owocowa, filet rybny,(4,3,1)ziemniaki,  surówka zkapusty kiszonej,  kompot wieloowocowy.

 

Jogurt owocowy, (7), gruszka

 

 

 

 

 

Potrawy słodzone są cukrem zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 1.08.2016r poz.1154§2 pkt5

 

 

Sporządził: Intendent

   Amalia Zielińska

 

 

 

Informacja o alergenach w jadłospisie

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znaleźć nr alergenu, jakie zawierają te dania.

Numery alergenów występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten ( pszenica, żyto, jęczmień, owies,orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne ( produkty przygotowywane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne ( produkty przygotowywane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne ( produkty przygotowywane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne ( arachidowe i produkty przygotowywane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie oraz produkty przygotowywane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i [produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

 

Facebook