Tęczowe Przedszkole w Dzierzgoniu

Jadłospis

J A D Ł O S P I S 13.05.2019 – 24.05.2019

 

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

13.05.2019

poniedziałek

Chleb mieszany pasztet drobiowy, papryka konserwowa, herbata.(1,7)

Zupa ogórkowa na m.drob., racuszki drożdżowe z jabłkiem, woda z miodem i cytryną.(1,7,3,9)

Chleb mieszany, masło, szynka „weselna”, sałata, herbata.(1,7)

14.05.2019

wtorek

Płatki owsiane na mleku, bułka maślana, masło, serżółty.(7,1)

Zupa pomidorowa z ryżem na m.drob., pałka drobiowa, ziemniaki, mizeria, kompot z owoców mrożonych.(1,9,7)

Masło, chleb, pomidor, szczypiorek, herbata.

15.05.2019

środa

Masło, chlebżytni, masło, wędzonka schabowa, herbata, marchewka na surowo.(7,1)

 

 

Zupa zagraj na m. drob., fasolka po bretońsku, chleb, kompot z owoców mrożonych.(9,1,7)

Masło, chleb, twarożek na słodko, herbata(1,7)

 

16.05.2019

czwartek

Masło, chleb, parówka z szynki na gorąco, ketchup, herbata(1,7)

Zupa owocowa, kotlet rybny, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot.(1,3,4,7)

Budyń(7)

17.05.2019

piątek

Masło, chleb, kiełbasa szynkowa, ogórek świeży, herbata.(1,7)

Zupa biały barszcz na m.drob., pierogi ruskie, kompot, z owoców mrożonych.(9,1,3,7)

Serek homogenizowany, jabłko.(7)

20.05.2019

poniedziałek

Masło, chleb mieszany, kiełbasa żywiecka, papryka konserwowa, herbata.(1,7)

Zupa grochowa, placki ziemniaczane z kwaśną śmietana, woda z miodem i cytryną.(3,9,7,1)

 

Chleb mieszany, masło, pasta jajeczna, rzodkiewka, kawa zbożowa z mlekiem.(1,7)

21.05.2019

wtorek

Kakao, masło, bułka kajzerka, schab biały. (7,3, 1)

Zupa jarzynowa na m. drob., gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, ogórek konserwowy, kompot wieloowocowy.(1,9)

Kisiel, chrupki kukurydziane.

22.05.2019

środa

Zapiekanki z serem i ketchupem, herbata.(1,7)

Zupa buraczkowa na m.drob., łazanki z bigosem, kompot.(1,9)

Masło, chleb, polędwicasopocka, kalarepa, herbata.

(1, 7)

23.05.2019

czwartek

Masło, chleb, pasztet pieczony, pomidor, herbata.(1,7,3)

Zupa szczawiowa z jajkiem na m.drob., pierogi leniwe, kompot wieloowocowy.(1,7,9,3)

Galaretka owocowa

24.05.2019

piątek

Masło, chleb serek kanapkowy, herbata(1,7)

Zupa pomidorowa z makaronem na m.drob., filet rybny, ziemniaki, surówka ze świeżej kapusty, woda z miodem i cytryną.(1,7,3,4)

Oponka drożdżowa, jogurt pitny.

 

 

 

Potrawy słodzone są cukrem zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 1.08.2016r poz.1154 § 2 pkt5

Informacja o alergenach w jadłospisie

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

Numery alergenów występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten ( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne ( produkty przygotowywane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne ( produkty przygotowywane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne ( produkty przygotowywane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne ( arachidowe i produkty przygotowywane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie oraz produkty przygotowywane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i [produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

 

Wróć